oudwwijk
Digitaal erfgoed

Burgemeester M.Holsboer 1856-1863

Matthijs Arnoldus Holsboer
Geboren 25 maart 1806 te Arnhem
Overleden 14 augustus 1872 te Den Haag. 

Zoon van de schoenmaker Philip Holsboer en Maria Eva Smits. Op 3 februari 1830 trouwde hij in Arnhem met Maria Lucretia van Enschut. Zij kregen 7 kinderen. Hij was ook fabrikant. In 1841 richtte hij met enkele vennoten een wolfabriek op in Zutphen. Daarna ging hij de bestuurlijke kant op.
( Maria Lucretia van Enschut. Geb.Zutphen 15-03-1804 – ovl.Den Haag, 04-12-1881)

Op 1 april 1852 werd Holsboer benoemd tot burgemeester van Dinxperlo. Pas ruim een jaar later werd hij officieel toegelaten tot de gemeenteraad.

Op 26 januari 1856 volgde hij Oswald Tulleken op als burgemeester van Winterswijk.Holsboer woont eerst aan de Markt, naast Hotel Stad Munster. Daarna verhuisde hij naar de voormalige roomskatholieke pastorie aan de Misterstraat.

Holsboer ontwierp de eerste Algemene Politieverordening van Winterswijk, die op 18 augustus 1856 in werking zou treden. Op 28 april 1863 gaf hij aan dat hij de Koning om ontslag zal vragen omdat zijn gezin in Winterswijk niet kon aarden. De gemeenteraad probeerde hem tevergeefs op andere gedachten te brengen, maar per 1 augustus 1863 vertrok hij naar Den Haag. Hij werd opgevolgd door F.J. Veeren.

Willem-Jan Holsboer

Davos…Zwitserland………..Ja, dat kennen wel. Van de E.k.’s en W.K.’s schaatsen met Sjoukje Dijkstra en Ard Schenk o.a. En toch ook wereldberoemd door zijn kuuroorden voor mensen met TBC.En natuurlijk van de spoorlijnen.
Wie heeft Davos op de wereldkaart gezet?
Let op. Even plakken en knippen op div.sites.
Het Eisstadion was de ijsbaan van Davos. Het was een natuurijsbaan in Davos, Zwitserland. Er zijn vele kampioenschappen georganiseerd en vele wereldrecords gebroken, waaronder de eerste 1500 meter onder de twee minuten (1.58,7), gereden door Ard Schenk. De baan is na sluiting nog steeds de snelste natuurijsbaan ter wereld en behoort tevens tot de 20 snelste buitenbanen ter wereld.In 1894 organiseert Holsboer de eerste internationale schaatswedstrijd op de nieuwe ijsbaan.
In 1898 mag Davos voor het eerst het wereldkampioenschap organiseren.

De Nederlandse ondernemer Willem-Jan Holsboer begon in Davos enkele hotels. Hij bleef in Davos en raakte bevriend met Alexander Spengler, oprichter van het eerste Davoser kuuroord.
Holsboer besloot zich in te zetten voor de uitbouw van de kuuroorden in Davos en geldt min of meer als de grondlegger van de kuuroorden in de hoog in de bergen gelegen plaats.

De spoorlijn Landquart–Davos AG werd op 7 februari 1888 opgericht door Willem-Jan Holsboer.

En Willem-Jan Holsboer? Die ging de geschiedenis in als “der Mann der Davos erfand.“ In het “Heimatmuseum” in Davos wordt hij ruimschoots geëerd. Zijn tbc-kliniek, inmiddels omgedoopt tot Nederlands Astmacentrum Davos, ontvangt jaarlijks nog steeds vele Nederlanders met ademhalingsproblemen.

Willem Jan Holsboer? Wie is dat eigenlijk?
Het ‘zoontje’ van Burgemeester Matthijs Holsboer van Winterswijk (1856-1863)

Hoe kwam hij in Davos terecht? Zijn jonge vrouw had ernstige longproblemen, hij gaf zijn carriere op en vertrok met haar naar Davos, waar zij 5 mnd. later overleed. Willem bleef in Zwitserland en leerde daar later zijn Zwitserse vrouw kennen.

Willem Jan Holsboer, die naam zie je ‘overal’ in Davos weer.

Lees verder