oudwwijk
Digitaal erfgoed

Herman Mom 24 jaar

MOM                                     24 jaar
Roepnaam: Herman 
Voornamen: Hermanus Hendrikus Bernardus
Geboren:  11-04-1920 te Winterswijk
Overleden: 06-06-1944 te Overveen
Begraven: Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen, vak 23     
Ouders: Hendrikus Bernardus Johannes Mom (27-01-1892 te Oosterbeek -overl…-..-..te) en (getr.23-05-1918 te Renkum) Helena Johanna van Dijk (27-04-1887 te Den Haag-overl.23-05-1951 te Eibergen)
Beroep: Smid Bankwerker
Woonadres: (1920 B.H.Heldtstraat 55 L)  te Winterswijk 
Groep: Verzet
Erelijst van Gevallenen 1940-1945, pag.997.no.2

Herman Mom woonde bij zijn ouders in Eibergen en werkte als smid-bankwerker en elektromonteur bij de NV Heemaf in Hengelo. In de loop van de oorlog werd hij, in het kader van de verplichte arbeidsinzet, gedwongen in Duitsland te gaan werken. Begin 1944 weigerde hij na een verlofperiode terug te keren en dook hij onder op de boerderij van de familie Walterbos in Beltrum, gemeente Eibergen. Hier kwam hij in contact met de KP-Aalten onder leiding van C. Ruizendaal (‘Zwarte Kees’), die de boerderij als onderkomen gebruikte. Mom sloot zich aan en werd uit hoofde van zijn beroep de wapenmeester van de groep. Zo verzorgde en repareerde hij geweren, karabijnen, revolvers en mitrailleurs. Nadat J.H. Sonderen een boardgun uit een neergeschoten Engels vliegtuig had gehaald, maakte Mom hiervoor een standaard, die gemonteerd kon worden in een auto. Als gevolg van het verraad van provocateur W. Markus werd Mom op 20 april 1944 door de Sipo gearresteerd, naar kamp Vught overgebracht en in één van de bunkercellen opgesloten. Na in ’s-Hertogenbosch ter dood te zijn veroordeeld, werd hij, op 6 juni 1944 gefusilleerd in het duingebied Overveen, gemeente Zandvoort

Achtergrond

Herman Mom woonde bij zijn ouders in Eibergen en werkte als smid-bankwerker en elektromonteur bij de firma Heemaf in Hengelo. In de loop van de oorlog werd hij, in het kader van de verplichte arbeidsinzet, gedwongen in Duitsland te werken. Begin 1944 weigerde hij na een verlofperiode terug te keren en dook onder op een boerderij in Beltrum bij Eibergen.

Verzetsactiviteiten

Mom kwam op zijn onderduikadres in contact met de knokploeg Aalten die de boerderij als onderkomen gebruikte. Hij sloot zich aan en werd vanwege zijn beroep als smid-bankwerker de wapenmeester van de groep. Hij verzorgde en repareerde de geweren, karabijnen, revolvers en mitrailleurs. Toen een groepslid een boardgun uit een neergeschoten Engels vliegtuig had gehaald, maakte Mom hiervoor een standaard, die gemonteerd kon worden in een auto.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door V-mann (= een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) W. Markus werd Mom op 20 april 1944 door de Sicherheitspolizei gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught, waar hij in één van de bunkercellen werd opgesloten. Na ter dood te zijn veroordeeld, werd hij op 6 juni 1944 met 28 anderen, onder wie leden van zijn knokploeg, in het duingebied bij Overveen gefusilleerd en daar in een massagraf provisorisch begraven.

De verrader Markus werd in 1945 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. In 1956 werd hij vrijgelaten.

Erelijst van Gevallenen 1940-1945


Lees verder