oudwwijk
Digitaal erfgoed

Deunk Jan Frederik 43 jaar

DEUNK                        43 jaar
Roepnaam: Jan Frederik
Voornamen: Jan Frederik
Geboren:21-08-1901 te Winterswijk
Overleden:21-03-1945 te Varsseveld
Begraven:Alg.Begraafplaats te Winterswijk 
Ouders:Jan Hendrik Deunk (22-03-1858 te Winterswijk-overl.17-11-1922 te Winterswijk) en (getr.24-05-1889 te Winterswijk) Barta Geertruida ten Haken (12-11-1863 te Winterswijk-overl.26-02-1946 te Winterswijk)
Partner: Johanna Christina Dreijers (12-01-1898  te Winterswijk-overl.11-04-1972 te Winterswijk)
Trouwdatum: 20-05-1921 te Winterswijk
Kinderen:
Beroep: Landbouwer /textielarbeider Meijerink 
Woonadres: Dorpbuurt 451  te Winterswijk
Groep: Burgerslachtoffer



21 Maart 1945:
Ook voor de spitters was het een zware dag. Zeer begrijpelijk hadden velen den laatsten tijd het spitten gelaten voor wat het was, ondanks alle dreigementen en fulminaties van O.T.- en Arbeidsinzet-,  “autoriteiten”.
Zoo langzamerhand werd men fatalistisch en ging men van de stelling uit: de mensch kan maar 1 dood sterven! Een groep was echter dien morgen naar Varsseveld vertrokken, welke plaats dezen dag ook door bommen werd getroffen.
Helaas vielen hierbij weer slachtoffers te betreuren, waartoe ook een aantal Winterswijksche mannen behoorden. Er vielen vijf dooden, n.l.:
J.F. Deunk                          R. Veldhuis
B.Geurink                           G.J. Vriesen
J.A.Pillen
Bron: W.Lelieveld

Aangifte overlijden gem.Winterswijk 04 juni 1945


15 NOVEMBER 1945: Nieuwe Winterswijkse Courant

Diinsdagmorgen j.l. had bij de NV Stoomweverij v.h. J.H.Meijerink & Zonen te Winterswijk een aangrijpende plechtigheid plaats.
In het bijzijn van het personeel werd door een der directeuren, de heer Engelsman een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis aan die werknemers, welke in de bezettingstijd door directe of indirechte oorlogshandelingen zijn omgekomen.
Voor deze plechtigheid waren eveneens de naaste familieleden van de slachtoffers uitgenodigd.
De heer J.W.Engelsman meomoreerde in zijn rede de moeilijke jaren welke achter ons liggen; de dwang die op ons werd uitgeoefend om onze landgenoten  in een politieke of geestelijke richting te dwingen, die ons van nature volkomen vreemd was; de arbeidsinzet, waarin duizenden en nog eens duizenden tegen hun wil werden gedwongen in Duitsland te werken. 

Het werd een ieder duidelijk, dat het masker door onzen gemeenschappelijken vijand was afgeworpen en dat hierop maar een antwoord mogelijk was; voor of tegen. 
Dat dit antwoord in woord en daad duidelijk heeft geklonken is voldoende gebleken. Voor de achterblijvende familieleden, moge het een kleine troost zijn, te weten, dat onze gevallen medewerkers bij ons in de herinnering blijven voortleven.

Op de steen, welke is aangebracht naast de ingang van de weverij staat gebeiteld:

Ter nagedachtenis aan onze medewerkers die ons ontvielen door de oorlog.1940-1945

J.Fintelman                    G.J.Vriezen
J.A.Pillen                        J.F.Deunk 

Na de onthulling werd een ogenblik van stilte in acht genomen, waarna de heer van Nijkerken als lid van de fabriekskern enige woorden sprak, terwijl de heer Miedema namens de bloedverwanten en personeel de directe dank bracht voor de nobele gedachte welke aan deze daad ten grondslag ligt.

Foto: Hans Tenbergen.2020