oudwwijk
Digitaal erfgoed

Zondag 4 februari 1945

4 Febr. 1945 kwam onder de gemeente Aalten een Mosquitovliegtuig neer, waarbij twee vlieger-officieren den heldendood vonden. 

Hun namen waren:

Mike Ewaschuk, off. bij de Canadese Luchtmacht (R.C.A.F.) (Piloot)

Robert M.M. Strattan, off. bij de Britse Luchtmacht (R.A.F.) (Navigator)

Robert Strattan
Foto: Peter Rhebergen

Gegevens:
Vliegtuig: Mosquito PZ235
Basis: Hartfordbridge (Hook)

Bestemming: Osnabruck: Crash: Haart Aalten (nabij boerderij H.Smees, Haart 69)
Bemanning: 2 (beide overleden)

Door bijzondere omstandigheden zijn de lijken van deze vliegers op het Alg. Kerkhof in onze gemeente ter aarde besteld. (05-02-1945)

Opgestegen: Hartford Bridge Engeland met 12 andere toestellen

Mike Ewaschuk
Foto: Peter Rhebergen
Zussen Elsie en Lizzy, Mike Ewaschuk, 25-06-1989
Foto: Peter Rhebergen

Mike Ewaschuk is geboren in 1920 in Canada, Edmonton.Hij was de oudste uit een gezin van 5 kinderen. In 1928, op achtjarige leeftijd verhuizen ze naar Vegreville (Canada), waar hij ook naar school gaat en later in Edmonton de opleiding onderwijzer volgt.Na 1 jaar onderwijzer, meld hij zich in 1941 bij de luchtmacht, aangezien zijn geboorteland Canada ook bij de oorlog betrokken raakt en hij een bijdrage wil leveren aan de beeindiging v.d. oorlog.

Na een twee-jarige opleiding vertrekt hij op 20 mei 1943 naar Engeland om zich bij No.418 Squadron v.d. Canadese luchtmacht te vervoegen.

Vanaf november 1944 beginnen de vluchten op Duitsland. Hij samen met Robert Strattan. Na verschillende geslaagde vluchten wederom op 4 februari 1945.Later op de dag, 04 februari 1945 staat in het vliegerslogboek:


NYT – NOT YET RETURN

Door een luchtgevecht of door luchtafweergeschut zijn ze neergestort op de Haart te Aalten. Beide verminkte lichamen lagen naast de resten van hun toestel. Door de Winterswijkse luchtbeschermingsdienst zijn Mike (24) en Robert (23) gekist en begraven op het geallieerde alg.kerkhof te Winterswijk

Op zijn grafsteen staat:
Rest in peace dear son may freedom prevail throughout the world.
Rust zacht lieve zoon, moge de vrijheid over de hele wereld heersen.

LATEN WIJ HEN IN ERE HOUDEN

Bron: Peter Rhebergen
AVOG crashmuseum Lievelde