oudwwijk
Digitaal erfgoed

Stein, H

Weurden 57
Mevr.A.Stein-Peters

Hoofd Duitse School

Hoofd groep 10 mei 1940 Nederlands verklede Duitse soldaten Limburg

18-11-1946
“Herr” Stein ontsnapt
Volgens bij de politie alhier ingekomen bericht is uit het kamp “Lindenheuvel” bij Geleen in Limburg ontvlucht de beruchte H.Stein, destijds schoolhoofd van de Deutsche Schule alhier.
De man stond in Winterswijk destijds al zeer slecht aangeschreven; zijn reputatie werd er niet beter op, toen na de bevrijding bekend werd, dat hij voor 1940 in Nederland gespionneerd heeft, en tijdens de inval op 10 mei 1940 als commandant van een Duitse patrouille in Nederlands uniform in ons land verraderlijk is binnengevallen. Het is wel jammer, dat juist sujetten als deze man ontsnappen kunnen.

10 augustus 1946, De Waarheid

13-08-1946

28-01-1953 Nieuwe Winterswijkse Courant
Herr Stein
Iedereen in Winterswijk zal zich nog de Herr Stein herinneren, die in de bezettingstijd hoofd der Duitse school op het Sleeswijk was.
Deze Stein was reeds voor de oorlog als spion in ons land werkzaam. We willen daarover nu geen oordeel meer vellen; spionnage is een geoorloofd geacht verlengstuk van het militaire systeem in elk land.
Op 10 mei 1940 echter viel deze Herr als Duitse militair ons land binnen, in…… Hollandse militaire uniform! Daarover bestaat maar 1 kwalificatie: vies!
En zie, de vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken.
Deze zelfde Stein heeft onlangs namens de Bond vanuit Holland verdreven Duitsers een brief geschreven aan de W.Duitse minister van Buitenlandse zaken. In deze brief is hij wederom: vies!
Na aan de Duitse regering verzocht te hebben de zeven gevluchte oorlogsmisdadigers van Breda niet uit te leveren, op grond van “eigen bittere ervaringen” met Nederlandse “verhoorpraktijken” gaat Heer Stein verder: “zelfs wanneer de Nederlandse regering stukken zou overleggen, volgens welke de zeven oorlogsmisdadigers ernstige praktijken hebben toegegeven, dan nog verzoeken wij U aan deze ambtelijke documenten geen gehoor te schenken. Wij weten, hoe dergelijke bekentenissen tot stand kwamen; door pressie, mishandelingen en middeleeuwse folteringen van de verschrikkelijkste soort”
Tot ze ver meneer Stein.
Laat hem niet terug komen in ons land; de (nog levende) slachtoffers van de zeven misdadigers van Breda mochten hem eens herkennen.

AANTEKENINGEN:

Maart 1942: Stein geeft Duitse les in Winterswijk

Gesneuvelde militairen:
te obbicht l. H.G. Nijland 37 r.i.
Omgekomen door verklede Duitse militairen?

Nederlandse uniformen gemaakt o.a. bij Kleermaker ter Horst, Beukenhorstweg?

Lees verder