oudwwijk
Digitaal erfgoed

Boekhandel Albrecht

Gerhard Johan Albrecht (16-03-1855) opende op 1 maart 1881 zijn boek- en papierhandel annes boekbinderij aan de Markt 19.
Getrouwd op 24 december 1884 met
Anna Wilhelmina Geertruida Weenink (1861-1943)
G.J.Albrecht overleden 21-02-1929.
Kinderen:
Bertha Hendrika 1885-1889
Gerrit 31-03-1888 – 05-08-1964. Getr.Gesina Aleida Maria Beute (1896-1973)
Johan Theodoor 1892-1985

Na het overlijden van G.J.Albrecht zette zijn zoon Gerrit de zaak voort.
Zijn zoon Gerrit-Jan (14-01-1930 – 10-09-2005) kwam in 1954 in de zaak.
Getrouwd met P.A.J.Duvekot (15-03-1930 – 30-06-1999)

21 februari 1987 kwam een einde aan het tijdperk ‘Boekhandel Albrecht’ .
Een groot verlies voor Winterswijk

26 juni 1926, Graafschapbode

Enkele reactie’s facebook 12-01-2017:

Joop Breuer: Geweldige winkel was het
Kees Herberts: Albrecht een wat warrige man.een heerlijke rotzooi in de winkel.super gezellig en hij had alles.
Bep Godthelp: Prachtige foto van dhr en mw Albrecht. Jarenlang hier boeken gekocht
Henny van Kooten: Mooie winkel . alleen de geur al als je binnen kwam,veel boeken gekocht.
Maureen Hoffman: Ach ja, geweldig! Kan me ze nog goed herrinneren maar vooral de indruk die de winkel heeft achter gelaten.
Coby Jumelet: Een sfeervolle boekhandel. Kwam er graag
Ramon van Wieren: Albrecht , de enige boekhandel die de flora van Heukels standaard op de plank had.

Evert Smilda: Ach-ja, Gert-Jan en zijn vrouw uit Zeeland. De vader van Gert-Jan begon de boekhandel. Hij was ook uitgever. In 1907 verscheen het boek “Uit Winterswijks verleden” van de hand van B.Stegeman. Keurig ingebonden, 160 pagina’s. Het was de voorbode van “Het oude kerspel Winterswijk”, 1927, uitgave W.J. Thieme & Cie. te Zutphen. 
Gert-Jan liep ooit stage in Zeist bij boekhandel Kraal. Hij woonde toen op de Acacialaan 18a bij mijn latere schoonmoeder in Zeist in. Eenmaal terug in Winterswijk nam hij later de zaak over. Hij had een fijne neus wat de aankoop betreft van boeken die later zeldzaam of schaars zouden worden. In Nederland maar ook over de grens. Soms plotseling veel te veel exemplaren. De zolder kraakte er van. Het was daar werkelijk een doolhof.

Peter Hageman: Ouderwets gezellige boekhandel met heel groot assortiment: veel keus was belangrijker dan grote stapels kassakrakers. Mensen met liefde voor het boekenvak!

Hans Jonkhof: Een legendarische boekenzaak met hele lieve mensen. Twee verbonden panden, met rechts vooral boeken en in het pand links de schrijfblokken, schrijfgerei en andere creatieve zaken…
De deur rechts die klemde, knarste en kraakte als je naar binnen ging. De vloer daar ook

Dolf Ruesink: Geweldige foto. Wat een memorabel tijdsbeeld. Mijnheer Albrecht was ook helemaal gek van het circus. Als er een wagen met leeuwen vanuit Groenlo naar Winterswijk reed, rook hij de wilde beesten op hun strobed al en liep zenuwachtig benend naar het circusterrein.

Gerard Venhuis: Het was de snoepwinkel van Gerrit Komrij…..

Jetske Veenhuis: Meest belezen vrouw van Winterswijk. Je kon daar gewoon in de winkel een boek lezen.

Auto botste tegen pui van boekhandel

5 JUNI 1969, Tubantia

Gisteravond omstreeks kwart over tien is de 26-jarige Winters-wijker V. H. v. Z., met zijn auto komende over de Markt uit de richting Ratumsestraat ,op de splitsing Markt-Meddosestraat pardoes tegen de pui van boekhandel Albrecht gereden. In winkel en etalage ontstond grote ravage. Hoe groot de schade aan het huis is, valt nog niet te bepalen. De schade in etalage en winkel aan inventaris valt mee, omdat men net bezig was een andere etalage op te zetten, waardoor deze vrijwel leeg was.
Van Z. verklaarde dat hij geschrokken was toen hij plotseling van links uit de richting Misterstraat een auto zag naderen. Hij had deze voorrang willen verlenen en daarom getracht te remmen. De voetrem weigerde echter en toen was hij naar zijn zeggen vlak voor de bewuste wagen langs geschoten en tegen de pui gebotst. Van Z. kwam met de schrik vrij.